11 tips voor je nieuwe website met WordPress

wordpress logo

Wat doe je na het installeren van WordPress?

De installatie van WordPress is in een paar minuten afgerond. Het verdere instellen van WordPress is meestal een grotere uitdaging. Er zijn een aantal dingen die je het best meteen kunt veranderen zodat je goed van start gaat met je nieuwe website. 11 tips om je op weg te helpen.

11 tips voor een nieuwe website met WordPress

 1. De gebruiker ‘admin’ Abonnee maken
 2. Permalinks instellen
 3. Ondertitel veranderen
 4. Tijdzone goed instellen
 5. Thema voor je blog kiezen
 6. De categorie Uncategorized hernoemen in iets mooiers
 7. Akismet activeren
 8. Een SEO-plugin installeren
 9. Contactformulier toevoegen
 10. Het aantal opgeslagen revisies verminderen
 11. Ongebruikte thema’s en plugins verwijderen

1. De gebruiker ‘admin’ Abonnee maken

De gebruikersnaam waarmee WordPress standaard wordt geïnstalleerd is ‘admin’. Dit is dan ook de gebruikersnaam waarop hackers het in eerste instantie gemunt zullen hebben als ze jouw site proberen te hacken. Om dit moeilijker te maken zorg je dat ze niks aan deze gebruikersnaam hebben. Maak een nieuw account aan via Gebruikers – Nieuwe toevoegen en maak dit account Beheerder. Vervolgens kun je met het nieuwe account inloggen en het standaard ‘admin’-account Abonnee maken zodat het account onbruikbaar wordt. Voortaan gebruik je het nieuwe account om in te loggen. Heb je meteen een account met een wachtwoord dat je wel kunt onthouden. Zorg trouwens wel dat je een goed wachtwoord kiest! Meer daarover vind je in het artikel ‘Vijf simpele tips om WordPress veiliger te maken‘.
wordpress_adminmenu

2. Permalinks instellen

Een standaard link naar een bericht in WordPress ziet er zo uit: jouw-wordpress-site.nl/?=123. Permalinks zorgen ervoor dat de links op je website leesbaar worden en veranderen in bijvoorbeeeld jouw-wordpress-site.nl/jouw-titel. Voor mensen leesbaar en ook goed voor de vindbaarheid in de zoekmachines. Permalinks instellen doe je via Instellingen -> Permalinks. Je kunt hier uit verschillende opties kiezen, de meest gebruikte is /%postname%/.
wordpress_permalink

3. Ondertitel veranderen

Na het installeren van WordPress zal de ondertitel van je blog ‘Just another WordPress site’ zijn. De ondertitel is de slagzin van je site, en die wil je dus in iets onderscheidends veranderen. Dit doe je via Instellingen -> Algemeen.

4. Tijdzone goed instellen

Het ziet er slordig uit als de weergegeven tijd op je blog niet klopt. Controleer dus of de ingestelde tijdzone de juiste is. Ook deze instelling vind je onder Instellingen -> Algemeen.

5. Thema voor je blog kiezen

Het kiezen van een thema kun je het best doen voordat je site bezoekers begint te trekken. De WordPress-directory bevat op het moment van schrijven 2261 thema’s dus je hebt keuze te over. Ga in het menu naar Weergave -> Thema’s en begin je zoektocht naar het thema dat jij het mooist vindt! Je kunt van alle thema’s eerst een voorbeeld bekijken voordat je iets hoeft te installeren.

6. De categorie Uncategorized hernoemen in iets mooiers

Ga in het menu naar Berichten -> Categorieën en verander de naam van de standaard categorie ‘Uncategorized’ in iets mooiers. In deze categorie zullen berichten geplaatst worden die je (per ongeluk) niet in een andere categorie opslaat. Geef hem dus een algemene naam: ‘Nieuws’ of iets dergelijks. Als je straks berichten gaat plaatsen op je blog verzin je vanzelf de andere categorieën waarin je je berichten kunt plaatsen.
wordpress_categorieen

7. Akismet activeren

Spamberichten in de reacties zijn een ware plaag in WordPress. Daarom is het verstandig om meteen Akismet in te schakelen. Dit is een plugin die al is geïnstalleerd. Je hoeft hem alleen nog maar even te activeren door de instructies te volgen die onder de naam van de plugin staan. De plugins die geïnstalleerd zijn op je site vind je onder Plugins -> Geïnstalleerde plugins.

8. Een SEO-plugin installeren

Nu je toch met plugins bezig bent kun je net zo goed meteen een paar onmisbare plugins installeren. Om een nieuwe plugin te installeren ga je in het menu naar Plugins -> Nieuwe plugin. Installeer eerst WordPress SEO by Yoast. Met deze plugin zorg je ervoor dat de vindbaarheid van je site in zoekmachines zo veel mogelijk verbeterd wordt.
google_yahoo_bing

9. Contactformulier toevoegen

Iets wat niet mag ontbreken op je website is een contactformulier. Het is het makkelijkst om hiervoor ook een plugin te installeren. Voor het contactformulier op deze site gebruik ik Contact Form 7.

10.Het aantal opgeslagen revisies verminderen

Een vrij nieuwe functie van WordPress is het bijhouden van alle revisies (versies) van je posts. Daardoor kun je alle vorige versies van een bericht terugzetten. Dit is op zich een handige functie, maar voor de gemiddelde gebruiker is het standaard aantal opgeslagen revisies erg hoog. Dit heeft tot gevolg dat je database volloopt. Om het aantal opgeslagen revisies te beperken kun je een lijntje code aan het bestand wp-config.php toevoegen:

[php]define(‘WP_POST_REVISIONS’, 2);[/php]

Je kunt revisies ook helemaal uitzetten. Gebruik daarvoor:

[php]define( ‘WP_POST_REVISIONS’, false);[/php]

wordpress_revisies

11. Ongebruikte thema’s en plugins verwijderen

Ondanks dat de thema’s en plugins die je niet gebruikt niet elke keer worden geladen als je site wordt bezocht, nemen ze toch ruimte in op je server. Daarnaast kunnen ze een beveiligingsrisico vormen. Daarom kun je ze beter verwijderen. Thema’s kun je verwijderen door ze aan te klikken en vervolgens rechts onderin op ‘Verwijderen’ te klikken.

En verder..

Als je de bovenstaande 11 stappen hebt uitgevoerd ben je al een heel eind op weg met je nieuwe site. Heb je aanvullingen of heb jij één van de stappen anders aangepakt? Laat het me weten!

2 gedachten over “11 tips voor je nieuwe website met WordPress”

 1. Hoi!

  Bedankt voor je tips 🙂 alleen 1 vraagje: mijn ondertitel is niet te zien op mijn site 🙁 wat te doen? Ik hoop dat jij me daar antwoord op kan geven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *