De afgelopen tijd heb ik flink wat tijd geïnvesteerd in een Lean Six Sigma Green Belt-certificering. Een paar cursusdagen, een fors examen: 100 vragen, minimaal 80 goed. Geleerd hoe ik verspillingen kan elimineren, gestructureerd kan verbeteren, feiten boven aannames stellen. Super interessant! Maar met alle ontwikkelingen in AI-land bekroop me wel de vraag: hoe lang blijft dit nog relevant?

Vroeger had kennis waarde omdat het schaars was. Hoe meer je wist, hoe sterker je stond. Maar nu is kennis overal, AI kan in een paar seconden een perfecte DMAIC-analyse genereren, compleet met statistieken en verbetervoorstellen. Wat voegt zo’n certificering dan nog toe?

Waarschijnlijk wordt dat steeds minder. Straks is het gewoon een startpunt, een basis die je met een paar prompts kunt oproepen. Als dat zo is, dan verschuift de echte waarde naar iets anders: niet meer naar wat je weet, maar naar je nieuwsgierigheid om de juiste vragen te stellen, je creativiteit om oplossingen te bedenken en misschien wel het belangrijkste: je vermogen om daadwerkelijk iets in gang te zetten en mensen mee te krijgen. Kennis op zich is dan geen competitief voordeel meer-wat je ermee doet wel.